INFORMEREN – JEZELF EN ANDEREN OP DE HOOGTE BRENGEN EN HOUDEN
METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN EN GOKKEN IS DOKKEN
Zoals je in bovenstaand filmpje kan zien kan je soms beter twee keer nadenken voor je iets onderneemt. Vandaag de dag wordt er heel wat van jou verwacht, dat je goed kan lezen, correct kan schrijven, juist kan rekenen en kunt omgaan met ICT. Maar je moet ook in het bezit zijn van informatiegeletterdheid.
Informatiegeletterdheid is het samenvattend begrip voor de competenties waarover je dient te beschikken om informatie te kunnen verwerven, verwerken en gebruiken. Je moet informatie via verschillende kanalen en bronnen kunnen verwerven.
INFORMATIEBRONNEN
Heel lang geleden was er eens een man en die had de opdracht gekregen om een spreekbeurt te maken. Deze man leefde niet in het nu, maar in het pre-internet tijdperk. Van digitale media was nog geen sprake en hij ging dus maar opzoek naar de nodige informatie via de loodzware encyclopedieën die hij 10 kilometer verder kon gaan inkijken bij zijn nonkel. Hij heeft toen maar aan één ding gedacht: "Kon ik maar tijdreizen!".
Anno 2019
ASK - BING - GOOGLE - ECOSIA - LYCOS - YAHOO
Iedereen kent ze wel, de zoekmachines die het tegenwoordig een stuk makkelijker maken om je spreekbeurt te kunnen voorbereiden. Natuurlijk kan je er niet altijd vanuit gaan dat de verkregen informatie correct is. De encyclopedieën die je bij je nonkel ging inzien die werden geschreven door officiële bronnen. De digitale bronnen die je nu raadpleegt zijn dat vaak niet, dit komt natuurlijk omdat iedereen, jij en ik, zelf informatie online kan zetten.
Google is een prachtige zoekmachine, maar heel veel mensen beseffen niet dat ze er nog zoveel meer uit kunnen halen. Dit komt omdat je zoveel snufjes kan gebruiken die het voor jou veel makkelijker kunnen maken om de informatie die jij wil zoeken te bemachtigen.
https://www.edwords.nl/kennisbank/handleidingen/hoe-werkt-een-zoekmachine/
Op deze website krijg je een beter inzicht van hoe de verschillende zoekmachines werken.
https://sites.google.com/site/zoektips/nl
Op deze website krijgt je tips om veel effectiever te zoeken op de machine van Google
NEPNIEUWS
In sommige landen krijgen ze maar een deel te zien van heel het wereldwijde web. De bevolking wordt bedrogen door alleen maar de informatie te mogen inzien die hun staatshoofd hen wil laten bekijken. Misschien nog niet zo slecht, want tegenwoordig bestoken ze ons met nepnieuws en probeer jij maar eens te zeggen wat echt en wat nep is. Ze doen er alles aan om ons te laten geloven dat we naar een vertrouwde bron aan het kijken zijn.
https://www.slechtnieuws.nl/#play
Laten we eens spel spelen vanavond. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk volgers krijgt en dat je geloofwaardig blijft. Dit is een online spel dat laat inzien wat nepnieuws voor gevolgen kan hebben.
BEELDGELETTERDHEID
“omvat alle (vereiste) kennis, vaardigheden en attitudes om visuele voorstellingen of afbeeldingen te begrijpen, te gebruiken en betekenis te geven.”
En zelfs in beeldgeletterdheid worden wij onnoemelijk vaak in het ootje genomen. Zo ging er in 2017 een video viraal van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, waarin hij eigenlijk totaal belachelijk gemaakt werd voor de rest van de wereld. De helft van de wereldbol zag dit filmpje en heeft er nooit bij stilgestaan dat dit wel eens boerenbedrog kon zijn. Daarom nog een laatste keer INFORMEREN is niet zomaar alles aannemen. Kritisch zijn is de boodschap!
Maak jouw eigen website met JouwWeb