MEDIAWIJSHEID IN VLAANDEREN

De Vlaamse Regering keurde op 4 mei 2012 de conceptnota ‘mediawijsheid’ goed.

https://mediawijs.be/sites/default/files/artikels/bestanden/conceptnota_mediawijsheid.pdf

Het is belangrijk te benadrukken dat het bij mediawijsheid niet enkel gaat om praktische vaardigheden zoals ICT-skills, leesvaardigheid en vlotte omgang met/creatief gebruik maken van verschillende media, maar ook om mediabewustzijn vanuit de praktijk, inzicht in de mechanismen van commerciële communicatie en de media-industrie, kritische informatie- en strategische vaardigheden, en verantwoord en veilig mediagebruik. Een tweede element is dat mediawijsheid betrekking heeft op alle (nieuwe én traditionele) media.  Dit houdt tevens in dat mediawijsheid evolueert naargelang er nieuwe media worden ontwikkeld. Dit betekent dat mediawijsheid geen competentie is die men eenmalig kan verwerven, maar dat het onderdeel is van levenslang leren. Mediawijsheid is dus even fundamenteel voor alle leeftijdscategorieën, al geldt zoals steeds “jong geleerd, oud gedaan”. Beeldgeletterdheid is eveneens een belangrijk onderdeel van mediawijsheid. Met beeldgeletterdheid wordt het vermogen bedoeld om de gedachtegang en bedoeling van de makers en gebruikers van beelden te volgen.

HET MEDIAWIJS COMPETENTIEMODEL

 

Als we denken aan ‘competentie’, verliezen we soms een aantal zaken uit het oog:
- je verliest snel het zicht op het breder geheel: het waarom we hier eigenlijk mee bezig zijn

- je focust al snel op wat iemand niet kan en weinig op zijn of haar motivatie en talenten

- vaak verarmen we de brede kennis en vaardigheden die gepaard gaan met mediawijsheid tot zeer specifieke vaardigheden en kennis
 
Het Mediawijs Competentiemodel probeert een oplossing te bieden op bovenstaande problemen en wil een uitgangspunt zijn om tools, praktijken, beleid of onderzoek over mediawijsheid te ontwikkelen, uit te voeren of te evalueren.